Een hypothecaire lening? 6 tips

08/01/2021

Wij zijn allemaal geboren met een baksteen in onze maag. Ooit komt het moment dat je ’s avonds wilt thuiskomen in jouw eigen, warme nest en dan ga je op zoek naar een eigen stek. Bij zo’n zoektocht komt heel wat kijken en als je dan jouw ideale woning hebt gevonden, dan start een nieuwe missie… de ideale financiering vinden voor jouw project.

Met deze 6 tips, geven we jou al een beetje inkijk in de wereld van de woonkredieten.

  1. Krijg een goed zicht op het totale kostenplaatje van jouw aankoop; registratierechten, hypotheekrechten, notariskosten, btw, … Kortom er is meer dan enkel de aankoopprijs van jouw nieuwe woning.

  2. Maak op voorhand een “financieel plan”. Hoeveel eigen middelen kan ik spenderen? Wat willen we maximaal afbetalen per maand? Leg dit al eens voor aan iemand die ervaring heeft met woonkredieten.

  3. Hoe langer je leent, hoe duurder het krediet wordt. Uiteraard is de rentevoet van een krediet op 25 jaar, hoger dan op 20 jaar. Bovendien betaal je ook 5 jaar langer intresten. Soms is een combinatie van looptijden fiscaal en financieel gezien de beste oplossing.

  4. Zelden worden vandaag nog woonkredieten gegeven zonder extra kortingen gekoppeld aan diverse verzekeringen. Het loont zeker de moeite om de kostprijs van deze verzekeringen te bekijken en af te zetten t.o.v. de korting die je krijgt op het krediet. Vraag ook eens naar de dossier- en schattingskosten.

  5. Het loont zeker en vast de moeite om een aantal kredietmaatschappijen met elkaar te vergelijken; op vlak van kredietformule, rentevoet, gevraagde waarborgen, …

  6. Voorzie in de compromis of aankoop-verkoopbelofte een opschortende voorwaarde voor het bekomen van een lening met een ruime termijn (3 - 4 weken is zeker niet overdreven).

Als kredietmakelaar werkt Hoedemaekers samen met diverse kredietmaatschappijen. Wij maken voor jou een voorstel op maat en kunnen onmiddellijk enkele partijen met elkaar vergelijken. Dit bespaart jou heel wat loopwerk.

Contacteer ons om bovenstaande tips in detail te bespreken.

Via e-mail info@hoedemaekers.be of telefonisch 011 28 32 32